Potwierdzając lub podejmując dowolną interakcję ze stroną, wyrażasz dobrowolną zgodę na przetwarzanie danych osobowych lub/i zapisywanie tzw. cookies, zgodnie z Naszą Polityką Prywatności, jeżeli nie zgadzasz się z Nią, prosimy o wyjście z Naszej strony.

Jak restauratorzy mają rozliczać usługi cateringowe?

Branża gastronomiczna w ostatnim czasie również przechodzi liczne zmiany. Przede wszystkim wiele restauracji, czy innych gastronomicznych obiektów wypracowuje zysk, poprzez świadczenie usług cateringowych. Istotne jest, więc, jak je klasyfikować w ujęciu rachunkowym.
Usług cateringowych nie należy utożsamiać z typowymi usługami gastronomicznymi, – dlaczego?
 
Usługi gastronomiczne to przygotowywanie pożywienia i jego wydanie Konsumentowi w danym miejscu, np. lokal restauracji. Usługi cateringowe wyróżnia zaś to, że jest to dostarczenie przygotowanych uprzednio posiłków we wskazane miejsce, poza obiekt gastronomiczny, np. do sali bankietowej, wybranego biura itp. Usługi cateringowe wyróżnia, więc element mobilności – dostarczenia posiłku we wskazane miejsce przez zamawiającego. 
 
Usługi cateringowe są opodatkowane zwykle identycznie jak usługi gastronomiczne
 
Analizując praktykę rozliczeniową oraz wytyczne Ministerstwa Finansów, zasadne jest odnotować, że zarówno 
w przypadku usług gastronomicznych, jak i cateringowych dopuszczalne jest odpowiednio opodatkowanie 5% albo 8%. Przesłanką zastosowania jednej z ww. stawek podatkowych jest specyfika produktów żywieniowych, które stanowią przedmiot tej usługi. Innymi słowy:
  • Co do zasady w przypadku usług gastronomicznych oraz cateringowych ma zastosowanie stawka podatkowa 8%,
  • Możliwe jest zastosowanie stawki podatkowej 5% w przypadku usług gastronomicznych oraz cateringowych, ale jedynie w wybranych przypadkach, gdy dostarczane są Konsumentowi posiłki nieprzyrządzane na bieżąco, np. gotowe dania mrożone, które co do zasady wymagają odpowiedniej obróbki (np. odgrzania, odsmażenia) przed ich podaniem.
 
Przykład. Bar X dostarcza swoim Klientom zarówno w ramach usługi cateringu, jak i serwuje w swoim lokalu własnoręcznie lepione, podawane na ciepło pierogi. Tej postaci usługi będą opodatkowane 8%. Bistro Y specjalizuje się jedynie w wydawaniu Klientom, jak i dowozie im do domu dań odgrzewanych, w postaci mrożonej albo w pasteryzowanych słoikach. Tej postaci usługa gastronomiczna oraz cateringowa może być opodatkowana 5% stawką. 

Spodobał się artykuł? Zobacz też inne artykuły!